logo IDIBELL
Català  |   Castellano  |   English
Cerca
L'InstitutRecercaActualitatPlataformesUneix-te a nosaltresEines
 

Notícies

boto imprimir
Data: 06/02/2018

El consorci europeu IT-LIVER amplia el coneixement del paper del TGF-beta en càncer de fetge


El treball del grup de recerca en TGF-beta i càncer de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) en el context del consorci IT-LIVER (Inhibiting TGF-beta in liver diseases), una acció europea col·laborativa coordinada per la Dra. Isabel Fabregat, ha donat lloc a tres noves publicacions d’impacte que amplien el coneixement sobre els mecanismes moleculars associats a la citoquina TGF-beta en càncer de fetge.

 

El consorci IT-LIVER ha proporcionat un programa de formació en recerca multidisciplinar i interesectorial dirigit a joves investigadors per tal de preparar-los per liderar la recerca en malalties hepàtiques cròniques i el descobriment de fàrmacs a Europa. En aquest sentit, cal destacar el treball de la investigadora de l’IDIBELL Jitka Soukupova, finançada per aquest projecte, que lidera dos dels tres articles publicats pel grup en els darrers mesos.

 

El primer dels articles liderat per la Dra. Soukupova, publicat a Scientific Reports, analitza el perfil metabòlic de cèl·lules de carcinoma hepatocel·lular (HCC) que mostren diferències en els nivells d’expressió de la citoquina TGF-beta; el treball proposa un nou paper protumorigènic  d’aquesta citoquina en connexió amb la seva capacitat de regular el metabolisme de les cèl·lules tumorals i generar un fenotip més invasiu. La recerca ha estat desenvolupada en col·laboració amb els grups de Gianluigi Giannelli (IRCCS S. De Bellis, Bari, Itàlia), membre del consorci, Antonio Zorzano (IRB-UB,  CIBERDEM) i José Carlos Perales (IDIBELL-UB).

 

L’altre article, publicat per Oncotarget, explora els mecanismes moleculars darrere l’acció combinada dels fàrmacs sorafenib i reminostat en el tractament de l’HCC, demostrant com el reminostat contribueix a sensibilitzar les cèl·lules a l’acció de sorafenib, ya que contrarresta el fenotip mesenquimàtic induït per la producció de TGF-beta en aquestes cèl·lules. En aquest cas, el treball sorgeix fruit de la col·laboració amb la empresa 4SC AC (Múnic, Alemanya), en paral·lel al consorci IT-LIVER.

 

D’altra banda, la col·laboració amb els grups de Steven Dooley (Universitat de Heidelberg), i Teresa Serrano i Emilio Ramos (IDIBELL-HUB), també membres del consorci, ha donat lloc al tercer estudi, liderat per Joaquim Moreno-Càceres y Daniel Caballero-Díaz i publicat a Cell Death and Disease. En aquest cas, s’ha estudiat la relació entre els nivells de la proteína de membrana Caveolina-1 (CAV1) i la resposta de TGF-beta, que juga un paper dual en càncer: a l'inici de la patologia, actua com a supressor de tumors, però en estats avançats en pot promoure la progressió tumoral. L’article proposa CAV1 com a biomarcador potencial de cara a estratificar els pacients d’HCC, ja que l’expressió de CAV1 estaria relacionada amb l’acció protumorigènica del TGF-beta i l’adequació d’utilitzar inhibidors d’aquesta via a nivell terapèutic.  

 

El consorci IT-Liver, que ha possibilitat la recerca, és una xarxa de formació inicial europea Marie Curie (ITN) liderada des de l'IDIBELL. La cap del grup de recerca en TGF-beta i Càncer de l’IDIBELL (programa Oncobell), Isabel Fabregat, és la coordinadora del projecte en què participen vuit institucions acadèmiques d'investigació i quatre socis industrials procedents de sis països europeus.

Durant els últims 5 anys, IT-Liver ha creat un programa combinat d'investigació i capacitació per a investigadors, amb l'objectiu de conèixer millor els mecanismes moleculars de la malaltia hepàtica en què participa el TGF-beta, a més de proporcionar una comprensió profunda de la biologia molecular de les cèl·lules del fetge i millorar també les competències en activitats de transferència de tecnologia (per exemple, gestió de propietat intel·lectual, valorització i emprenedoria).

 

Per saber més sobre IT-LIVER, podeu consultar la web (http://www.it-liver.eu/) i el  vídeo del projecte.


Més informació:

 Role of the Transforming Growth Factor-beta in regulating hepatocellular carcinoma oxidative metabolism. Scientific reports (2017)

 Resminostat induces changes in epithelial plasticity of hepatocellular carcinoma cells and sensitizes them to sorafenib-induced apoptosis. Oncotarget (2017)

 The level of caveolin-1 expression determines response to TGF-? as a tumour suppressor in hepatocellular carcinoma cells. Cell Death and disease (2017)

foto L'equip de la Dra. Isabel Fabregat
L'equip de la Dra. Isabel Fabregat

foto People Programme (Marie Curie Actions) of the EU?s 7th Framework Programme (FP7/2007-2013) under REA grant agreement n° PITN-GA-2012-316549 (IT LIVER)
People Programme (Marie Curie Actions) of the EU?s 7th Framework Programme (FP7/2007-2013) under REA grant agreement n° PITN-GA-2012-316549 (IT LIVER)
foto IT-LIVER
IT-LIVER
Share/Bookmark
 
© 2018 Institut d'Investigació Biomèdica de BellvitgeResultats per pàginaData inicial
Seleccionar data
TitolData final
Seleccionar data
Buscar


La vostra contrasenya està a punt de caducar. Si us plau, escriviu una nova contrasenya per seguir navegant

Recordeu que aquesta contrasenya us serveix per accedir a totes les aplicacions web de l’IDIBELL

Nova contrasenya:
Confirmar nova contrasenya:

AcceptarLa vostra contrasenya està a punt de caducar. Si us plau, escriviu una nova contrasenya per seguir navegant

Recordeu que aquesta contrasenya us serveix per accedir a totes les aplicacions web de l’IDIBELL

Nova contrasenya:
Confirmar nova contrasenya:

Acceptar


Cancel·lar

Les contrasenyes no coincideixen
La contrasenya ha de tenir com a mínim 6 caracters
La nova contrasenya no pot contenir caràcters especials
Registre d'usuari

Nom
1r Cognom
2n Cognom
Correu electrònic
Usuari
Contrasenya
Idioma


Acceptar


Cancel·lar
Encara no heu confirmat l'asistencia al curs de programacio en R programat pel dia 29-30 de juny i 6-7 de juliol, la data limit per fer la confirmació es el dia 09/06/2017

Voleu confirmar l'asistencia ara?

No
Falta informació referent a les vostres dades personals i de contacte, necessària per mantenir les bases de dades de l’IDIBELL.

Desitgeu omplir el formulari ara?

No

Si su plau, recordeu introduir la previsió de vacances a l’aplicatiu

Acceptar

Cancel·lar